Bekijk profielpagina

🎙🎧 De Podcastlijst #140 - Long Covid, de schaduwpandemie

Revue
 
 
7 september · Editie #140 · Bekijk online
De Podcastlijst
Goedemiddag,
Nelleke stuurde een actuele podcast in die vorige week gestart is. Verser worden de tips niet! Heb jij ook een nieuwe podcast ontdekt? Stuur hem nu in via het welbekende formulier.

Voor we doorgaan naar de podcasttip trouwens eerst even dit…
Kom naar het Podcastfestival: the power of pause [ad]
Soms móét je een podcast even pauzeren. Omdat hetgeen dat je hoorde net te heftig was of juist zó tof dat je het meteen met anderen wil delen. De pauzeknop geeft luisteraars een bepaalde macht; zij bepalen wanneer de stiltes vallen. Maar ook podcastmakers kunnen in hun werk niet zonder pauzes, uitstel of momenten van rust. Stilte vertelt de luisteraar de oren te spitsen.
Luister. 
Let op wat er nu gaat gebeuren.
Het thema van het Podcastfestival 2022 is: The power of pause. Deze vijfde editie van het Podcastfestival – een jubileumeditie! – nemen we een pas op de plaats. Op 24 september staat het Podcastfestival in Forum Groningen en op 30 september vindt het Podcastfestival plaats in Tolhuistuin in Amsterdam. Met onder andere Damn Honey, Avery Trufelman, Sweet Bobby’s Alexi Mostrous, literatuur om te luisteren én een speciaal kinderpodcastprogramma. Check voor het gehele programma www.podcastfestival.nl 
Long Covid, de schaduwpandemie
Soort podcast: Nederlandstalige documentaire
Frequentie: wekelijks
Lengte van een aflevering: een dik half uur
Officiële omschrijving: “Tienduizenden Nederlanders houden langdurig klachten na een corona-infectie. Het gaat vaak om voorheen fitte mensen die niet eens in het ziekenhuis hebben gelegen. Zij hebben niet alleen last van geur- en smaakverlies, maar ook van hartkloppingen, hersenmist, vergeetachtigheid, kortademigheid en intense vermoeidheid. Voor sommige mensen is deze ziekte zo verlammend dat ze al langer dan één of twee jaar bijna niets meer kunnen. Dit wordt Long Covid, ook wel Post Covid of Post Covid Syndroom genoemd. Journalisten Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden zoeken in deze podcast uit wat Long Covid nu eigenlijk is. Hoe worden de symptomen veroorzaakt? Gaat er bij deze mensen iets mis in het lichaam? Of speelt ook de psyche hier een rol? En: hoe moeten we hier als maatschappij mee omgaan? Moet de kans op Long Covid een rol spelen in het toekomstige coronabeleid?”
Waarom je volgens Nelleke zou moeten luisteren: “We weten allemaal hoe heftig de coronacrisis is en was. Maar er speelt nog iets anders wat nu pas echt goed in beeld komt: long covid. Een deel van de mensen die de afgelopen tijd corona had, houdt zelfs 1 of 2 jaar later nog ernstige klachten. Ik heb dit zelf in mijn omgeving ook gezien en het is echt heel heftig hoe de levens van vooral gezonde jonge mensen helemaal platgelegd worden door bijvoorbeeld intense vermoeidheid. Een belangrijk onderwerp en dus erg goed om hier via deze podcast meer over te leren.”
Bij welke aflevering kun je het beste beginnen: “Er staan nu 2 afleveringen online, iedere donderdag verschijnt er een nieuwe”, legt Nelleke uit. “Gewoon bij het begin beginnen, dan wordt je goed meegenomen door de twee hosts in hun zoektocht naar wat long covid is en wat de gevolgen zijn voor de patiënten en de maatschappij.”
Luisteren en abonneren: Apple, Google, Spotify, Podimo, website
Veel luisterplezier,
Elger
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door De Podcastlijst met Revue.
Podcaststudio Utrecht, Europalaan 2B, 3526 KS Utrecht