Bekijk profielpagina

🎙🎧De Podcastlijst #3 - 1619

Revue
 
 
18 september · Editie #3 · Bekijk online
De Podcastlijst
Goedemiddag,
Aan het begin van de woensdagavondspits heb ik weer een nieuwe editie van De Podcastlijst voor je. Deze keer een podcast van The New York Times. De Amerikaanse krant heeft met ‘The Daily’ een beetje de standaard voor dagelijkse nieuwspodcasts ontwikkeld. Ik luister die podcast nog steeds bijna dagelijks, vanwege de prachtige manier van storytelling en de achtergrond bij nieuwsverhalen - al ben ik echt helemaal klaar met alle verhalen over de Amerikaanse politiek.
Het team van The Daily is de afgelopen tijd flink gegroeid om naast de dagelijkse show grotere projecten op te kunnen pakken. Eén daarvan is 1619, een podcastserie die luisteraars van The Daily misschien al zijn tegenkomen omdat hij elke zaterdag via die feed wordt verspreid. Het is echter een zelfstandige documentairereeks, die werd getipt door Mirjam.

1619
Soort podcast: Engelstalige documentaireserie
Frequentie: Wekelijks
Lengte van een aflevering: 30-45 minuten
Officiële omschrijving: “In August of 1619, a ship carrying more than 20 enslaved Africans arrived in the English colony of Virginia. America was not yet America, but this was the moment it began. No aspect of the country that would be formed here has been untouched by the 250 years of slavery that followed. On the 400th anniversary of this fateful moment, it is time to tell the story.“
Waarom je volgens Mirjam zou moeten luisteren: “Amerikaanse onderzoeksjournalist Nikole Hannah-Jones neemt je mee in de geschiedenis van slavernij, burgerrechtenbeweging en raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. Zowel historisch informatief als persoonlijk; Hannah-Jones weet te boeien met een gesproken verhaal/essay afgewisseld met historische fragmenten en quotes uit interviews. Echte luistertip voor iedereen die meer wil begrijpen van de Verenigde Staten… en die Caliphate van NY Times of andere (onderzoeks)journalistieke podcasts gaaf vond! ”
Bij welke aflevering kun je het beste beginnen:  Het is een kortlopende serie waarvan tot nu vier afleveringen zijn gepubliceerd. Het is het handigste om gewoon bij het begin te beginnen. “Je kunt ook afzonderlijk luisteren, dan pak je een specifiek thema of deel van de geschiedenis mee”, aldus Mirjam. Eventueel kun je eerst de trailer beluisteren om te kijken of het wat voor je is.
Luisteren en abonneren: Spotify, Apple, Google, Stitcher, website
Blijf tips insturen!
Ik heb de afgelopen weken al heel veel tips binnengekregen, maar het zijn er nooit genoeg. De Podcastlijst draait op tips van lezers! Via dit formulier kun je die invullen. Neem vooral de tijd om de vraag ‘Waarom zouden meer mensen naar deze podcast willen luisteren?’ te beantwoorden, want die is logischerwijs erg belangrijk voor in de nieuwsbrief.
Tot slot nog een kleine mededeling: het heeft niet zo heel veel zin om je eigen podcast in te dienen. Hoe leuk hij ook is, de bedoeling is dat De Podcastlijst draait op tips van luisteraars.
Veel luisterplezier en tot volgende week,
Elger
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door De Podcastlijst met Revue.
Podcaststudio Utrecht, Europalaan 2B, 3526 KS Utrecht